Afscheid
Rattery's Blog

Afscheid

Afscheid nemen.. Iedereen doet dat helaas wel eens. Dat hoort bij het leven.. Maar ja, ook bij ratten hoort het afscheid erbij. Ratten nemen afscheid van elkaar wanneer de tijd daar is. Soms hoor je ze zelfs huilen, wanneer ze in rouw zijn. Heel bijzonder hoe dat ratten afscheid nemen van elkaar.

Ik ga je in deze blog vertellen;
– Hoe belangrijk het is om afscheid te nemen voor ratjes en waarom?
– Hoe kan je het beste afscheid laten nemen?
– Wat ratten doen als ze afscheid nemen?
– Rouwproces


Waarom is het afscheid belangrijk?

Ratten dragen veel emoties met zich mee. Ze voelen aan wanneer jij verdrietig, boos, blij, zenuwachtig etc bent. Het zijn groepsdieren en hele zorgzame dieren onderling. Zodra er 1 oud wordt zorgen de jongere ratten voor dat oudje. Ze brengen er eten naartoe, ze verzorgen elkaar tot aan de dood. Je zal het misschien niet denken, als je ze soms ziet vechten, maar ratten zijn onderling echt hele speciale diertjes. Ze houden echt veel van elkaar! Dat is reden genoeg om ze afscheid van elkaar te laten nemen als er 1 overlijdt.


DierDier

Hoe moet je afscheid laten nemen?

Als je ratje overlijdt in de kooi, dan is er al een grote kans dat de andere ratjes al afscheid hebben genomen. Ratten voelen het heel goed aan wanneer de tijd daar is. Zodra een rat gaat overlijden gaat hij/zij zich ook afzonderen van de rest. Van te voren krijgen ze altijd eerst een opleving, en liggen ze overal en nergens en klimmen ze heen en weer.. en dan is het ineens op. De laatste energie verbruikt.

Maar het komt ook vaak zat voor dat een rat nog niet zover is. Maar wel veel pijn met zich meedraagt wat niet meer te verhelpen is. Dat is het moment dat jij de moeilijke beslissing moet maken.. In laten slapen. In laten slapen gebeurt vrijwel altijd bij de dierenarts praktijk.

Ik raad aan het ratje mee terug te nemen als hij/zij ingeslapen is. Waarom? Omdat er een kans bestaat dat de andere ratjes nog geen afscheid hebben genomen. Plotselinge verwijdering van een rat wat ook wegblijft is een flinke tik voor de ratjes. Het is niet fijn! Even te bedenken dat jouw kind of ouder ineens bij jou weggehaald wordt zonder afscheid te nemen oid. Erg toch?! Dus doe dat jouw ratje niet aan alsjeblieft!

Neem hem mee terug naar huis, de vertrouwde omgeving, leg je ratje terug in de kooi en laat de anderen afscheid nemen. 1 uur afscheid laten nemen is voldoende! Anders heb je kans dat ze het lijkje gaan opruimen. Hou het in de gaten.
Afscheid is echt belangrijk!


DierDier

Wat doen ratten als ze afscheid nemen?

Ratten kunnen mij laten huilen met de manier hoe ze soms afscheid nemen.. Ze doen echt de liefste en ontroerendste dingen. Eten brengen naar het overleden ratje.. Maar ook wassen, tegenaan duwen dat ze wakker moeten worden, erbij gaan liggen.

Ik heb zelfs een keer gehoord dat ratten kunnen huilen.
Je hoort dan een heel zielig zacht piepend geluidje wat aanhoudend is. Het is echt heel ontroerend!


DierDier

Rouwproces

Er is geen specifiek rouwproces voor de ratjes. Het is net zoals met mensen ook anders bij elke rat. De 1 is er makkelijk overheen terwijl de andere dagenlang in een hoekje ligt.

Als je 2 ratten hebt en 1 overlijdt door ouderdom, en het levende ratje is ook oud dan heb je kans dat die overlijdt door het rouwen. Kan voorkomen. Daarom raad ik aan om rekening te houden met het houden van ratjes dat ze nooit alleen komen te zitten.

Als ratten wel echt rouwen dan kan je dat merken door minder te eten, minder actief, minder zin om te kroelen, specifiek op die plek te gaan liggen waar het overleden ratje lag. Ga zo maar door.. Het is echt zielig om te zien, maar laat ze in hun waarde. Als ze weer aandacht willen, komen ze die na het rouwen echt wel weer halen!


Dit is ‘het afscheid’ van de rat. Nogmaals; laat je rat in hun waarde! Ze hebben echt gevoelens en afscheid is zo belangrijk voor ze. Beeld je jezelf in alsof jij jouw rat bent, wat zou jij dan willen?

Wat ook belangrijk is. Als je in de gaten hebt dat jouw ratje gaat overlijden en je ziet ze ineens even opleven en ze komen naar je toe om aandacht, geef ze dat! Dat is hun manier om te zeggen ‘Het is goed mama/papa, bedankt voor dit mooie leventje’.

9/10 ratjes hebben altijd nog een opleving voor ze gaan. Zie je dat? Maak er zeker gebruik van.. Ook als ze in de houding liggen dat ze gaan (zie foto hieronder) houdt ze dan lekker bij je. Jouw geur is vertrouwd, beter en mooier kunnen ze niet gaan!

Heb jij wel eens een mooi afscheid gehad? Laat het hieronder in de reacties weten, ben erg benieuwd!

Afscheid
Mijn lieve Isador, in mijn armen overleden.

Ik maak gebruik van affiliatie links. Lees mijn privacy beleid voor meer informatie!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie