Baarmoederontsteking

Een vriendin van mij heeft baarmoederontsteking helaas 1x meegemaakt bij een ratje van haar. Ze moest toen met spoed naar de dierenarts om geopereerd te worden. Helaas liep het anders dan gepland en is het beestje overleden. Ze kwam erachter omdat ze bloed vond bij de vagina van haar ratje.. Totaal in paniek natuurlijk!

Baarmoederontsteking kan een ratje op elke leeftijd krijgen. Zodra je 1 van de (onderstaande) symptomen ziet, ga dan ONMIDDELIJK naar de dierenarts!


Symptomen
baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking is helaas iets waar je niet heel snel achter komt. De belangrijkste symptoom is bloed uit de vagina. Zodra je dat ziet is het van belang dat je gelijk de dierenarts met spoed opbelt. Zodat er gelijk wat aangedaan kan worden!

Wacht niet te lang.. Hoe langer je wacht hoe zieker en zwakker je ratje wordt en hoe kleiner de kans dat ze de operatie overleefd.

Ratten laten helaas niet snel zien dat ze ziek zijn, maar als er bloed uit de vagina komt is het altijd ernstig en van belang naar de dierenarts te gaan.

Wat ook belangrijk is.. Ga alsjeblieft wel naar een ratkundige dierenarts!

Operatie
baarmoederontsteking

Dierenartsen, die er kennis van hebben, kunnen een baarmoederontsteking voelen en herkennen. Sommige dierenartsen raden zelfs aan om eerst een antibioticakuur te doen, ikzelf zou er niet meer akkoord gaan en gewoon onmiddellijk een operatie vragen.

Waarom geen antibiotica?
Omdat de ontsteking in de baarmoeder nooit volledig weggaat.. De klachten zullen minder worden, maar het zal nooit volledig weggaan en de klachten komen terug.. En dan ben je weer bij het begin. Gewoon om een operatie vragen, het liefst dezelfde dag nog!

Echter is een operatie natuurlijk niet niks. Een operatie voor een rat is altijd zwaar, het is een klein beestje en een flinke operatie. Plus de narcose is altijd een dingetje. Het komt wel eens voor dat je ratje er niet meer uitkomt. Maar dit is wel alleen als je ratje ook te zwak bleek te zijn. Hoe sterker hoe meer kans van slagen.

Dus zodra je bloed uit de vagina ziet komen;
NAAR DE DIERENARTS!


Ik snap dat het voor sommige mensen lastig is een operatie te laten doen. Het is natuurlijk niet goedkoop. Maar je weet dat er risico’s kunnen zijn als je dieren neemt, en het belang van het beestje gaat dan wel voorop.

Tenminste.. dat vind ik dan! Jij ook toch?

Als de operatie slaagt is er geen risico meer op een baarmoederontsteking plus als je ratje een sterilisatie heeft gehad dan is de kans op melkkliertumoren ook kleiner.

En nog 1 ding;
Zet je ratje dan wel apart. In het bloed wat je ratje verliest zitten bacteriën die je andere ratjes ziek kan maken. Dus maak de kooi schoon en ontsmet je eigen handen goed na het hanteren van je zieke ratje, om besmetting te voorkomen. Ook mannen kunnen door deze bacteriën ziek worden!


Heb je er verder nog vragen over? Stel ze gerust onder de reacties hieronder.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs?
Schrijf je dan vrijblijvend in!

 • Baarmoederontsteking
  Een vriendin van mij heeft baarmoederontsteking helaas 1x meegemaakt bij een ratje van haar. Ze moest toen met spoed naar de dierenarts om geopereerd te worden. Helaas liep het anders dan gepland en is het beestje overleden. Ze kwam erachter omdat ze bloed vond bij de vagina van haar ratje.. Totaal in paniek natuurlijk! Baarmoederontsteking… Lees verder Baarmoederontsteking
 • Midden oor ontsteking
  Wat is Midden oor ontsteking? (MOO) MOO, oftewel midden oor ontsteking is een ontsteking wat diep in de oren zit, waarbij het hoofdje van de rat scheef kan gaan staan. Waarom een scheef kopje? Dit komt omdat het evenwichtsorgaan van de rat in de binnenoor zit en deze dus wordt aangetast door de ontsteking. In… Lees verder Midden oor ontsteking
 • Mijt
  Mijt… Iedereen kent het wel denk ik en heeft het wel een keer gezien of zelfs meegemaakt. Het kan echt erg uitpakken! En dan is het dus ook heel slim om het snel en goed te behandelen. Soms zie je aan het uiterlijk niks bij je ratje. Maar merk je wel dat ze meer krabben… Lees verder Mijt
 • De poten van de rat
  Iedereen die ratjes heeft kent de poten en de handjes van de rat wel. Ze eten ermee, ze poetsen ermee, ze pakken je vinger ermee vast. Ze doen er van alles mee! Ook hebben ze er nagels aan hangen die soms behoorlijk pijnlijk kunnen zijn met oppakken of met een mijtbehandeling. Dan proberen ze weg… Lees verder De poten van de rat
 • Bumblefoot bij ratten
  Bumblefoot is een zeer pijnlijke aandoening bij ratten en andere kleine (knaag)dieren, zoals muizen, cavia’s en konijnen. Het zijn zweertjes die op de onderkant van de voeten ontstaan. En is besmettelijk (mits het is ontstaan door een bacterie) onder de knaagdieren maar valt niet over te brengen op de mens, maar kan wel fataal zijn… Lees verder Bumblefoot bij ratten

Geef een reactie