Rattery's Blog

Bumblefoot bij ratten

Bumblefoot is een zeer pijnlijke aandoening bij ratten en andere kleine (knaag)dieren, zoals muizen, cavia’s en konijnen.

Het zijn zweertjes die op de onderkant van de voeten ontstaan. En is besmettelijk (mits het is ontstaan door een bacterie) onder de knaagdieren maar valt niet over te brengen op de mens, maar kan wel fataal zijn als het onbehandeld blijft.

Ook komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen omdat het gewicht een belangrijke factor is en mannen in het algemeen zwaarder zijn.

Het begint als een klein rood vlekje, wat uiteindelijk erger wordt en dan zie je een grote rode bult of zelfs een open
zweer.


Inhoudsopgave

 1. Definitie
 2. Symptomen
 3. Oorzaken
 4. Behandeling
 5. Preventie

Veel leesplezier!


Definitie Bumblefoot

Bumblefoot ontwikkelt zich meestal wanneer de wond in aanraking is geweest met Staphylococcos Aureus of Escherichia Coli, dat komt meestal tot gevolg door onhygiënische omstandigheden in het verblijf van het dier of buiten de kooi als de rat eruit is.

Bumblefoot doet echt enorm veel pijn bij een rat. Het kan leiden tot een chronische ontsteking of abcessen. De naam Bumblefoot is ook verwezen naar de rode zweertjes of ‘hommels’ die zicht ontwikkelen op de voetjes. Wat dus zo zeer doet en ervoor zorgt dat het ratje mank loopt.

Bij ratten komt het voornamelijk voor als ze overgewicht hebben of als het een genetische aanleg is. Natuurlijk zijn er meer oorzaken, lees hier meer over onder het kopje ‘Oorzaken’.

Symptomen Bumblefoot

Bumblefoot begint als kleine rode bultjes die een beetje op eelt lijken. Deze bultjes kunnen uiteindelijk dus groter worden en openklappen. Dan gaan ze bloeden en kan er een korst op komen. Deze kan ook verder gaan ontsteken als er dus een onhygiënische omgeving is.

Wanneer een rat mank loopt, regelmatig aan zijn/haar voetjes likt, bloederige voetafdrukken achterlaat of niet graag klimt en loopt kan het duiden op Bumblefoot. Controleer je ratje er dan zeker op. Liever teveel dan te weinig!

In het begin kan het moeilijk te zien zijn, daarom is het van belang regelmatig te controleren.

DierDier

Oorzaken Bumblefoot

 • Obesitas
 • Diabetes
 • Genetische aanleg
 • Bacteriële infectie
 • Tralieplateaus
 • Onhygiënische omstandigheden

Zwaardere ratten kunnen kans op Bumblefoot vergroten. Dit kan te maken hebben met ongelijkmatige gewichtsverdeling of overmatige druk op de voeten en benen wanneer het dier loopt. Echter geld dit voornamelijk bij oudere ratten, die voornamelijk langzamer lopen.

Wat ook gewoon belangrijk is is om tralie plateaus te vermijden. Gebruik je wel tralie plateaus, doe er dan een stevig oppervlak op zoals hout, plexiglas, handdoeken etc.

Maar ook als je normale plastic plateaus gebruik kunnen ze bumblefoot krijgen. Bijvoorbeeld als ze erop plassen en ze door de urine blijven lopen. Zijn natuurlijk bacteriën.

Bumblefoot komt helaas gewoon veel voor bij dieren in gevangenschap, vooral dieren die te klein gehouden worden en niet hygiënisch bijgehouden wordt. Hou de verblijven netjes, dan verklein je de kans!

Behandeling Bumblefoot

De eerste en belangrijkste ding:

ZIE JE BUMBLEFOOT GA NAAR DE DIERENARTS!
Spreekt voor zich denk ik?

Meestal is de eerste behandeling een antibioticakuur samen met een topische reiniging en behandeling van de wonden.

Als dit niet werkt bij uw ratje, omdat het al wat verder gevorderd is, dan is een operatie van belang. Het bultje wordt dan verwijderd. Echter is dit een superonhandige plek en kent het risico’s.

Amputatie kan soms ook helpen maar is niet verstandig bij ratten, het zijn al grote diertjes ten opzichte van hun pootjes. Gegarandeerd dat 1 van de andere pootjes het dan ook krijgt, of overbelast wordt of erger! Dus niet aan te raden.

Het is wel raadzaam om dit te laten doen bij een ratkundige dierenarts. Reageert je rat niet op de antibioticakuur? Dan kan de dierenarts een monster afnemen om te kijken wat voor bacterie de infectie heeft veroorzaakt. Zo kan je kijken welke antibioticakuur wel kan werken.


Preventie van Bumblefoot

Het belangrijkste is; Heeft uw ratje bumblefoot, behandel het dan gelijk. Stel dat je rat ergens anders nog een wondje krijgt, dan kan de infectie ook daarheen lopen en dat kan lijden tot heel veel pijn voor het ratje. Dat wil jij niet maar je ratje absoluut niet!

Hoe netjes je ook bent, hoe goed je de kooi ook bijhoudt of je ratten niet te dik zijn.. Toch krijg je bumblefoot. Je kan het nooit 100% voorkomen. Maar ik kan je wel een paar tips geven om de kans zo klein mogelijk te maken.

Maak geen gebruik van tralie plateaus!

Hou de kooi zo schoon mogelijk. Wekelijks de rattenkooi schoonmaken is echt van belang, ratten zijn niet bepaald de schoonste dieren.

Zet een Toilet in de kooi met een plassteen, zodat ze daar poepen en plassen. Scheelt weer viezigheid in de rest van de kooi. Dagelijks het toiletje schoonmaken doet al wonderen.

Gebruik geen harde bodembedekking zoals beukensnippers. Maar maak gebruik van ecobale of badmatten.

Voorkom dat je ratjes obesitas krijgen. Geef goed voer en daarnaast niet te veel vettige snacks. En zorg dat ze voldoende beweging kunnen hebben d.m.v. een loopwiel (28-30cm dia, geen metalen!) of uit de kooi laten lopen. Heb je wel dikkere ratten? Controleer ze dan regelmatig.

Hou in de gaten dat de nagels niet te lang zijn. Lange nagels zorgen ervoor dat de tenen krommer gaan staan en dus meer druk komt op de voetzooltjes.

DierDier

Dit was mijn blog over Bumblefoot. Heb je er verder nog vragen over, voel je vrij, en laat een reactie hieronder achter.

Nogmaals; Controleer je ratjes regelmatig!

Deze pagina bevat affiliatie links lees hier meer over op mijn Privacybeleid

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie