Rattery's Blog

De oren van de rat

Isa's heavenly rattery

Wist je dat?

  • Dat een tamme rat goed kan horen? Hun kunnen geluiden tussen de 200 Hertz en de 80.000-90.000 Hertz horen!
  • In de oorschelp hebben ze haartjes zitten, deze geeft het oor kleur. De kleur van de oren kan beïnvloed worden door verschillende kleurmutaties.
  • Wist je dat Dumbo’s vernoemd zijn naar het olifantje Dumbo?
  • Dat de rat 2 soorten oren kunnen hebben? Nee? Lees maar is verder dan!

Ratten gebruiken hun oren in combinatie met andere zintuigen zoals snorharen en hun ogen. Ze communiceren met elkaar via hele hoge geluiden, die wij niet kunnen horen. Maken ze wel hoorbaar geluid dan is het agressiviteit, met sexuele activiteiten of met de zorg van hun baby’s.


Isa;s Heavenly rattery normaal oor

Normaal oor

Normale oren komen het meeste voor bij de rat. Deze staan bijna rechtop aan de zijkant van de kop. Bij rittens kan je normaal oor zien door een rechte lijn te trekken vanuit het oog naar het oor. Als de lijn in het oor valt is het een normaal oor. Normaal oor is een dominante gen, dus dumbo x normaal, zal meer normaal oren geven.


Isa's Heavenly rattery dumbo

Dumbo oor

Dumbo oren is eigenlijk een genetische afwijking. Zodra het voorkwam bij de rat zijn ze erop door gaan fokken omdat het een populair kenmerk was. Om deze oren te krijgen in een nest moeten beide ouders dit gen hebben of dragen. Dumbo oren is een recessief gen, maar Dumbo x normaal oor geeft wel de kans op dumbo, maar dan is de kans klein, de kans op normaal oor zou dan groter zijn. Ondanks dat het een genetische afwijking is, is er nog niks bewezen dat Dumbo oren een slechte invloed op de gezondheid heeft. Ook zijn ze in karakter niks anders dan normaal oor ratten omdat de oorstand niks zegt over het karakter!

Een dumbo rat heeft een bollere kop met zijn oren aan de zijkant van zijn kop onder de ooglijn en staan ze wat wijder open en zijn ze als het ware ‘rond’.

Er zijn enkele fabeltjes, over dumbo’s, waar niks van klopt!
Dus alsjeblieft geloof er niks van;

Ze hebben meer kans op oorontsteking… NEE!

Dumbo’s zijn qua karakter liever… NEE! Ze zijn net zo lief!

Dumbo is een andere soort rat…NOPE!


Ik denk dat ik wel alles heb verteld, wat ik over de oren van de rat, weet. Heb je er nog vragen over stel ze zeker hieronder in de reacties!

Of stuur me een mailtje: isasheavenlyrattery19@outlook.com

DierDier

Deze pagina bevat affiliate links. Lees hier meer over op privacybeleid.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

Geef een reactie