Dierenliefde
Rattery's Blog

De poten van de rat

Iedereen die ratjes heeft kent de poten en de handjes van de rat wel. Ze eten ermee, ze poetsen ermee, ze pakken je vinger ermee vast. Ze doen er van alles mee!

Ook hebben ze er nagels aan hangen die soms behoorlijk pijnlijk kunnen zijn met oppakken of met een mijtbehandeling. Dan proberen ze weg te komen en heb je achteraf flinke krassen op je handen.

Ik ga jullie wat weetjes en tips geven hierover!


achter potenrat

De achterpoten zijn groter dan de voorpoten. De achterpoten zijn gemiddeld zo´n 4cm lang en 2 tot 2,5cm breed. Deze bestaat uit een boven dijbeen, onder dijbeen, hiel, middenvoet en 5 schattige teentjes!

Voor poten rat

De voorpoten zijn echt enorm schattig! Hier doen ze alles mee. Hier eten ze mee, pakken ze je vast, wassen ze zichzelf mee…

Echter hebben de achterpoten 5 tenen. Maar de voorpoten 4.

Zoals je op de foto ziet, zijn de duimpjes eigenlijk stompjes. Ze zijn wel aanwezig en worden ook gebruikt, maar echt een vinger is het niet.

De voorpoten bestaan uit een onderarm, bovenarm en een handje met 4 tenen en het ini minie duimpje. De poten zijn 1,8 tot 2,2cm lang en breed.

Met deze leuke voetjes kunnen ratten tot wel 1,5 meter ver springen en 0,75 meter hoog. Bizar he? Zo’n klein beestje..

Bij het springen werken de poten eigenlijk als scharnieren. Ze zetten zich af en springen, en landen dan vervolgens ook weer in dezelfde houding. Met hoge sprongen word de landing verzacht door de voetzooltjes die ze onder de voetjes hebben zitten.

Omdat ratten behoren bij prooidieren kunnen ze vanuit een stille stand ineens heel snel wegrennen of wegspringen. Dit om zich te verdedigen en als zij/hij wilt vluchten.


Op de foto zie je Düvel, zij heeft een snack vast met haar voorpoten, Met hun voorpoten kunnen ze goed van alles vastpakken.

Ook doen ze poetsen met zowel de voor als achterpoten.

Ze hebben een ritueel met poetsen.
Allereerst worden alle pootjes schoongepoetst.

Daarna maken ze hun voorpootjes nat, met speeksel, om achter de oren te poetsen, vanuit de oren gaan ze de ogen doen en dan door naar de snorharen, voelsprieten en neusje.

Daarna doen ze de zijkant van hun lijfje. Door middel van hun tong, bekje en hun schattige handjes.

De achterpoten worden daarna gebruikt om onder de kin schoon te maken en te krabben.

Aan elke teen, op de voor – en achterpoten, zitten nagels. Die kunnen best scherp zijn, regelmatig hebben mensen krassen op de huid als ze een rat hanteren.

Deze nagels groeien heel hun leven door, door beweging op harde ondergrond slijten de nagels af.

Als er niet genoeg ondergrond is, voor een rat, om de nagels te slijten dan kunnen ze te lang worden en uiteindelijk gaan krullen. Dan is het van belang een harde ondergrond aan te schaffen voor ze.

Je kan ook een steen kopen en die erin leggen, als ze hierover heen lopen dan slijten ze dus (extra) af. Deze zorgt ook voor afkoeling voor met warme dagen.

Normaal gesproken hoef je de nagels niet te knippen.
Maar sommige mensen doen dat wel omdat de krassen irritatie kan veroorzaken. Dit kan je zelf doen of laten doen bij de dierenarts.

Je hebt er speciale nagelknipschaartjes voor.
LET OP: Knip alleen het dode nagelpuntje af en knip NOOIT het levende doorbloede deel…!!


Dit was mijn blog over de poten en de nagels van de rat.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder.

Deze pagina bevat affiliatie links lees hier meer over op mijn Privacybeleid

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie