Gebit van de rat
Rattery's Blog

Het gebit van de rat

Ik ben deze blog begonnen omdat ik het gebit van de rat een enorm interessant onderwerp vind. Wat mij gelijk al opviel, is dat het mondje van de rat altijd een driehoekje is. De lippen sluiten het bekje niet helemaal af namelijk. En bovenop de bovenlip de mooie grote snorharen!

Ik ga jullie wat vertellen over;
– De tanden
– Speekselklieren
– Tandenknarsen
– De tong


Veel leesplezier!

Deze pagina bevat affiliatie links lees hier meer over op mijn Privacybeleid


DierDier

De tanden van de rat

Zoals algemeen bekend heeft een mens 8 snijtanden en 16 of 20 kiezen, ligt eraan of je verstandskiezen hebt.

Maar ook de tamme rat heeft snijtanden en kiezen. Je kan zelf al wel raden waar de snijtanden zitten…ja…vooraan! 2 boven en 2 beneden.

De bovenste snijtanden zijn kleiner dan de onderste snijtanden. De bovenste snijtanden zijn 4mm lang en 1,5mm breed, terwijl de onderste 7mm lang zijn en 1.2mm breed. De bovenste snijtanden groeien elke week ongeveer met 2,2mm. En de onderste snijtanden 2,8mm per week. Op zich wel een leuk weetje toch?

Echter groeien de tanden sneller als je ze laat bijslijpen of knippen.. Dan kunnen ze wel tot 1mm per dag groeien.

De snijtanden groeien hun hele leven lang. Die gebruiken ze ook om het eten in stukjes te knagen, waardoor ze dus slijten.
De bruine/oranje kleur op de tanden is de harde glazuurlaag die ze op hun snijtanden hebben, als ze dan gaan knagen komt dat langs mekaar en dat zorgt ervoor dat ze afslijten en scherp blijven.

Qua kiezen hebben ze er in totaal 12, 3 aan elke kant, boven en onder.


Wanneer de ratjes geboren worden zijn er nog geen tanden aanwezig. Deze komen echter wanneer ze 8 tot 10 dagen oud zijn. Eerst zijn de tanden wit van kleur en naarmate ze ouder worden, worden de tanden donkerder. Met 25 dagen donkergeel en als ze volwassen zijn bruin/oranje.

Wist je trouwens dat de onderste snijtanden van elkaar los kunnen bewegen? Als ze in rust zijn zitten ze tegen mekaar aan. Let er maar is op!


DierDier

Speekselklieren van de rat

In de bek van de rat zitten speekselklieren wat dus speeksel aanmaakt. Zoals algemeen bekend zorgt speeksel ervoor dat de mondholte vochtig blijft en het werk als glijmiddel met eten, dat kauwen en doorslikken makkelijker gaat.

Speeksel bij de rat bevat echter ook het eiwit ‘Histatine

Een rat dat een wondje heeft likt voortdurend aan het wondje. Histatine zorgt er dus voor dat de wond geneest. Het verzacht de pijn en houdt de wond schoon. Het zorgt voor wondgenezing!


Waarom doen ratten tandenknarsen?

Ratten knarsen met hun snijtanden. Ze doen dit wanneer ze niet tevreden zijn, of juist wel! Maar het kan ook betekenen dat hij/zij pijn heeft, angstig of boos is. Als je merkt dat je ratje doet knarsen, bekijk dan de gehele situatie en lees ook zijn/haar lichaamstaal. Staan de haren rechtop? Heeft hij/zij porfyrine bij het oogje en/of neus?
Allemaal dingen waar je op moet letten.

Ohja! Wanneer er een ratje tevreden is en begint te knarsen met zijn/haar snijtanden, let dan ook is op de oogjes! Die beginnen dan meestal ook te ploppen. Zie video!


DierDier
de tong van de rat

De tong van de rat

De tong!! Die kunnen we natuurlijk niet vergeten en mijn lieve Scarlet op de foto laat hem maar al te graag zien!

De tong ziet er altijd zo schattig uit bij ratjes. Ze gebruiken hem voortdurend. Met de uiterlijke verzorging, kauwen, slikken, reinigen van het gebit en de smaakgewaarwording.

Zoals bij iedereen heeft een tong smaakcellen. Je proeft zoete, zure, zoute en bittere smaakstoffen. Ook hartig en vet!

Zelfs is wetenschappelijk bewezen dat ratten vetzuren kunnen proeven. In combinatie met reuk en het aanvoelen van structuur kunnen ze hier namelijk onderscheid in maken. Nooit geweten, maar zeer interessant!

Smaakcellen zijn zeer bijzonder en veranderen ook elke om de 10 tot 14 dagen.


Ik hoop dat ik jullie veel heb kunnen informeren hierover. Ik vond dit persoonlijk een zeer zinvol blog. Zelfs de kleinste dingetjes zijn leuk om te weten als je zo geïnteresseerd bent in deze kleine maar lieve wezentjes.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie