Rattery's Blog

Midden oor ontsteking

Wat is Midden oor ontsteking? (MOO)

MOO, oftewel midden oor ontsteking is een ontsteking wat diep in de oren zit, waarbij het hoofdje van de rat scheef kan gaan staan.

Waarom een scheef kopje? Dit komt omdat het evenwichtsorgaan van de rat in de binnenoor zit en deze dus wordt aangetast door de ontsteking.

In de meeste gevallen krabben ze ook overdreven aan het oor en kunnen ze zelfs rond gaan tollen, vooral met oppakken. Ook gaan ze rondjes lopen in plaats van dat ze recht lopen.

Het is enorm noodzakelijk dit te snel te behandelen, ten eerste is het zeer pijnlijk voor je ratje en kan MOO ook namelijk dodelijk zijn!


Hier zie je op de foto onze Droppie staan. Als je goed kijkt naar haar koppie staat het naar links geleund.

Haar hebben we bij de dierenwinkel vandaan, waar ze dit al had, en niet behandeld werd. Wij hebben haar gratis mee gekregen omdat wij de medicatie thuis hadden liggen.

Dit kan je een ratje niet aandoen! Doet zo’n zeer!


De ontsteking kan ontstaan door bacteriën, virussen of poliepen. Een poliep is een (meestal goedaardig) gezwel. Als dit gezwel groeit, drukt het in het koppie en dat kan echt enorm pijn doen.

DierDier

Wat veroorzaakt het tollen?

Dat kan ik heel simpel uitleggen;

Een evenwichtsorgaan bestaat uit 3 halve cirkels. Elke cirkel geeft aan links, rechts of recht (boven en onder). In elke cirkel zit vloeistof.

Wat gebeurd er als je je hoofd te snel schudt bijvoorbeeld? Dan wordt je even duizelig he? Dat komt dus omdat het vloeistof heen en weer geschud word en dus even niet weet waar het heen moet, dan voel je je dus even duizelig. Zodra je weer rustig stilzit zakt het gevoel weg.

Met midden oor ontsteking komt, door die druk, dus meer beweging van de vloeistof in de cirkels. Dat zorgt er dus voor dat het ratje 1 kant op gaat draaien. En in het ergste geval dus kan gaan tollen. Hoe meer de vloeistof beweegt, hoe erger het tollen.


Symptomen
Midden oor ontsteking

Hieronder staan de symptomen die ratjes met MOO kunnen hebben, ze hoeven het niet allemaal te hebben!

  • Onnodig veel schudden met de kop
  • Scheef/Schuin koppie
  • Rondjes lopen
  • Tollen met oppakken
  • Problemen met de evenwicht
  • Zonder reden omvallen
  • Regelmatig krabben aan het oor
  • Geeft aan pijn te hebben aan het oor
  • Lusteloosheid
  • Puslucht (soms)

Onze Chouffie die een schuin koppie had overgehouden door MOO.

Mogelijke oorzaken
Midden oor ontsteking

DierDier

Behandeling

Ik geef hier aan wat er meestal voorgeschreven wordt door de dierenarts. Dit zijn enkel voorbeelden dus ga alsjeblieft niet zelf dokteren! Elke dierenarts denkt toch enigszins anders, zodra je iets merkt ga naar de dierenarts!

Kan je op het moment niet naar de dierenarts? Maar heb je wel Carprofen en/of Metacam in huis. Dit kan je altijd geven, is ontstekingsremmend.

Echter moet je voor volledig herstel wel een antibioticum krijgen. Je weet namelijk nooit hoever de ontsteking is..

Antibiotica zoals Baytril, Enrofloxoral, Synulox, Flagyl en Clavubactin werken enorm goed. Baytril en Enrofloxoral bestrijden mycoplasma pulmonis en Synulox en Clavubactin bestrijden Pneukokken.

In de meeste gevallen krijg je een combi van 2 van deze 5. Dus bijvoorbeeld Baytril en Synulox, dit omdat ze beide wat anders bestrijden en je nooit 100% zeker weet wat de veroorzaker is. Dan zit je namelijk altijd goed!

Echter worden Baytril en Enrofloxoral niet zomaar gegeven maar echt als laatste redmiddel.

Behandeling is vrijwel altijd 3 weken. Ga wel eens in de zoveel tijd met het ratje op controle om de oren goed na te laten kijken. Sommige ratten die MOO hebben gehad die kunnen het namelijk ook opnieuw krijgen, ratten die dus van de 1e keer een schuin koppie hebben overgehouden, laten en dat dus niet snel zien. Vandaar controle kan nooit geen kwaad!

Zet je ratje wel altijd apart met Midden Oor ontsteking. Dit omdat je niet weet wat het veroorzaakt en je ratje de anderen dus niet kan besmetten.


Deze pagina bevat affiliate links. Lees hier meer over op privacybeleid.

DierDier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie