informatie rat

Hier vind je alle informatie over de ratten.
Hoe werkt het?

Ik heb hieronder foto’s staan met alle informatie die ik heb en ga delen over de rat. Bijvoorbeeld; Voedingslijst, Kruiden, Ogen, Oren etc.

Onder de foto’s staat korte informatie van
wat er op die pagina te vinden is over het onderwerp. Zijn de foto’s in kleur? Dan bevat de foto een link naar de pagina. Zijn ze grijs? Dan komt die nog in de toekomst!

Algemene info bij ratten


Oogkleur rat

oogkleuren bij ratten
Zoals jullie weten hebben ratten prachtige kralen oogjes die velen harten doen smelten.
Echter maken ze soms mensen ook bang, als ze rode ogen hebben. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Roodoog ratten zijn net zo lief als zwarte of robijn rood oog ratten!
Klik op de foto voor meer informatie!

Oorstand rat

oorstanden bij ratten
Ratten gebruiken hun oren in combinatie met andere zintuigen zoals snorharen en hun ogen. Ze communiceren met elkaar via hele hoge geluiden, die wij niet kunnen horen. Maken ze wel hoorbaar geluid dan is het agressiviteit, met seksuele activiteiten of met de zorg van hun baby’s.
Klik op de foto voor meer informatie!

Huisvesting

Helaas weten sommige mensen niet wat er nou echt geschikt is voor hun ratten. Daarover heb ik dus nu een pagina gemaakt, qua huisvesting, voor ratten en waar je echt op moet letten. Ook heb ik er tips neer gezet voor warme dagen en een kleine topic over hoe je je rat zindelijk kan maken en los kan laten lopen door middel van een ren.
Klik op de foto voor meer informatie!

Koppeling

Hoe koppel je nou ratten?
Mensen vroegen aan mij of ik een pagina wilde maken met de algemene tips en richtlijnen over het koppelen van ratten.
Eerlijk gezegd is er helemaal geen vaste regel dat je met elke situatie zou moeten volgen.
Mensen die dat wel beweren onderkennen niet het individuele karakter van elke rat. Niet elke rat is ervan gediend om gekoppeld te worden met stappen. Een lege/andere kooi levert ook gewoon stress op. Wat ook niet goed is voor je rat.
Klik op de foto voor meer informatie!

Afscheid

Afscheid nemen.. Iedereen doet dat helaas wel eens. Dat hoort bij het leven.. Maar ja, ook bij ratten hoort het afscheid erbij. Ratten nemen afscheid van elkaar wanneer de tijd daar is. Soms hoor je ze zelfs huilen, wanneer ze in rouw zijn. Heel bijzonder hoe dat ratten afscheid nemen van elkaar.
Klik op de foto voor meer Informatie!

Levensfases

Binnenkort beschikbaar!

Kleurmutaties

kleurmutaties bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Knutsel ideeën

knutsel ideeën voor ratten
Binnenkort beschikbaar!

Buitenspelen

buitenspelen met ratten
Binnenkort beschikbaar!

Nagels

Iedereen die ratjes heeft kent de poten en de handjes van de rat wel. Ze eten ermee, ze poetsen ermee, ze pakken je vinger ermee vast. Ze doen er van alles mee!

Ook hebben ze er nagels aan hangen die soms behoorlijk pijnlijk kunnen zijn met oppakken of met een mijtbehandeling. Dan proberen ze weg te komen en heb je achteraf flinke krassen op je handen.

Ik ga jullie wat weetjes en tips geven hierover!

Klik op de foto voor meer informatie!

Ziektes en Aandoeningen
bij ratten


Longen

de longen van de rat
Binnenkort beschikbaar!

Longontsteking

longontsteking bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Verkoudheid

verkoudheid bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Gebit

Ik ben deze blog begonnen omdat ik het gebit van de rat een enorm interessant onderwerp vind. Wat mij gelijk al opviel, is dat het mondje van de rat altijd een driehoekje is. De lippen sluiten het bekje niet helemaal af namelijk. En bovenop de bovenlip de mooie grote snorharen!
Klik op de foto voor meer informatie!

Tumoren

tumoren bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Bumblefoot

Bumblefoot is een zeer pijnlijke aandoening bij ratten en andere kleine (knaag)dieren, zoals muizen, cavia’s en konijnen.
Het zijn zweertjes die op de onderkant van de voeten ontstaan. En is besmettelijk (mits het is ontstaan door een bacterie) onder de knaagdieren maar valt niet over te brengen op de mens, maar kan wel fataal zijn als het onbehandeld blijft.

Ook komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen omdat het gewicht een belangrijke factor is en mannen in het algemeen zwaarder zijn.

Het begint als een klein rood vlekje, wat uiteindelijk erger wordt en dan zie je een grote rode bult of zelfs een open zweer.

Klik op de foto voor meer informatie!

Epilepsie

epilepsie bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Hypofysetumor

hypofysetumor bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

MOO

MOO
MOO, oftewel midden oor ontsteking is een ontsteking wat diep in de oren zit, waarbij het hoofdje van de rat scheef kan gaan staan.

Waarom een scheef kopje? Dit komt omdat het evenwichtsorgaan van de rat in de binnenoor zit en deze dus wordt aangetast door de ontsteking.

In de meeste gevallen krabben ze ook overdreven aan het oor en kunnen ze zelfs rond gaan tollen, vooral met oppakken. Ook gaan ze rondjes lopen in plaats van dat ze recht lopen.

Het is enorm noodzakelijk dit te snel te behandelen, ten eerste is het zeer pijnlijk voor je ratje en kan MOO ook namelijk dodelijk zijn!

Klik op de afbeelding voor meer informatie!

Baarmoederont.

Een vriendin van mij heeft baarmoederontsteking helaas 1x meegemaakt bij een ratje van haar. Ze moest toen met spoed naar de dierenarts om geopereerd te worden. Helaas liep het anders dan gepland en is het beestje overleden. Ze kwam erachter omdat ze bloed vond bij de vagina van haar ratje.. Totaal in paniek natuurlijk!

Baarmoederontsteking kan een ratje op elke leeftijd krijgen. Zodra je 1 van de (onderstaande) symptomen ziet, ga dan ONMIDDELIJK naar de dierenarts!
Klik op de afbeelding voor meer informatie!

Gebroken of gekneusd?

gekneusd/gebroken voetje bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Castratie en sterilisatie

castratie/sterilisatie bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Mijt

Mijt… Iedereen kent het wel denk ik en heeft het wel een keer gezien of zelfs meegemaakt. Het kan echt erg uitpakken! En dan is het dus ook heel slim om het snel en goed te behandelen.

Soms zie je aan het uiterlijk niks bij je ratje. Maar merk je wel dat ze meer krabben dan normaal. Dat is 1 van de 1e tekenen dat ze mijt kunnen hebben. Ook kan je wondjes zien, voornamelijk rondom de nek en schouderbladen.

Ik ga jullie vertellen over de soorten mijt, symptomen, behandeling bij je ratje en de omgeving en welke soorten anti mijt producten het meeste gebruikt worden onder de rattery´s en rattenhouders.

Klik op de afbeelding voor meer informatie!

Gedrag

gedrag bij ratten
Binnenkort beschikbaar!

Checklist

checklist voor ratten
Binnenkort beschikbaar!

Voeding voor ratten


Kruidenkunde

kruiden voor ratten
Heb je je wel eens afgevraagd welke kruiden je je ratten kan geven? En waar het nou goed voor kan zijn?
Veel kruiden kunnen een goed effect hebben op de gezondheid van je ratje. Hieronder heb ik kruiden omschreven met de informatie die jij zoekt.
Klik op de foto voor meer informatie!

Voedingslijst

voeding voor ratten
Aller eerst een paar belangrijke opmerkingen:
– Teveel dierlijke eiwitten is ongezond. Voor ratjes in het begin voor de groei goed, maar zodra ze uitgegroeid zijn kunnen ze er enorm dik van worden en het is tumorgroei stimulerend.
– Noten en pitten zijn enorme dikmakers, geef deze dus met mate.
– Citrusvruchten bevatten D-Limonine. Dat is een stofje dat enorm slecht is voor mannenratten omdat hun een eigen soort eiwitten in zich hebben wat vrouwen niet hebben. D-Limonine bindt zich aan deze eiwit en kan nierkanker veroorzaken.
– Ratjes kunnen stikken in plakkerig voedsel, zoals; Pindakaas of vers brood.
– Eikels zijn giftig
– Je hebt ook laxerende producten zoals groentes/fruit wat veel vocht bevat. Ook lactose is slecht, dat zit in melkproducten. Geef qua melk dus Lactose vrije melk. Ik geef altijd Arla Lactofree melk.
– Zoetigheid is slecht voor hun tandjes!

Laatst geupdated: 26-03-21
Klik op de foto voor meer informatie!

Wat is giftig?

giftig voor ratten
Binnenkort beschikbaar!

Heb jij nog dingen die jij wilt weten over ratten, maar staat het hier niet tussen? Reageer gerust hieronder of email mij naar isasheavenlyrattery@outlook.com

Dan zorg ik dat dat ertussen komt te staan!

Geef een reactie