
Hoe koppel je nou ratten?
Mensen vroegen aan mij of ik een pagina wilde maken met de algemene tips en richtlijnen over het koppelen van ratten.
Eerlijk gezegd is er helemaal geen vaste regel dat je met elke situatie zou moeten volgen.
Mensen die dat wel beweren onderkennen niet het individuele karakter van elke rat. Niet elke rat is ervan gediend om gekoppeld te worden met stappen. Een lege/andere kooi levert ook gewoon stress op. Wat ook niet goed is voor je rat.
Een ‘goeie’ koppeling is alleen echt van belang als je duidelijk dominante ratjes hebt. Uit ervaring is het bij mannen lastiger dan bij dames, maar ook dat verschilt per rat. Bij iemand anders is het dus makkelijker bij de heren.
Hieronder heb ik dan toch de stappenplan genoteerd voor de mensen die, een goeie koppel, wel willen opvolgen.
Tips
- Ik raadt altijd aan, ratten te koppelen, vanaf 200 gram bij mannen en 180 gram bij vrouwtjes.
- Gecastreerde mannen mogen vanaf 6 weken na de castratie gekoppeld worden met vrouwtjes.
- Voor een koppeling is een lege mini Duna nodig. Voor groepen vanaf 8 ratten is een grotere Duna van belang.
- Gebruik geen traliekooi, dit in verband met het weg kunnen klimmen als er dominantie aanwezig is.
- Doe enkel alleen bodembedekking in de koppelkooi. Wat je wel kan doen is voer door de bodembedekking heen strooien. Vergeet natuurlijk geen waterflesje(s) op te hangen.
- Begin de koppeling in de ochtend dan zijn de ratten het rustigst en is de kans groter dat ze samen gaan liggen.
- Echter is het belangrijk dat je toezicht kan houden, dus plan dit als je 1 tot 3 dagen thuis bent, zoals in het weekend (als je niet werkt)
- Geef de ratten tijdens de koppeling geen loslooptijd.
- Gaat het koppelen fout? Doe een stapje terug!
Stappenplan
Stap 1
Als je het wilt, kan je eerst kijken hoe de ratten reageren op neutraal terrein. Zoals op de bank of in een badkuip. Let goed op hun vacht, is de vacht glad en zijn ze rustig dan is er niks aan de hand. Staat het omhoog en lopen ze met een kromme rug, dat is een teken van dominantie. Hou ze dan goed in de gaten!
Stap 2
Zet ze nu in de Duna. Nogmaals, let op de vacht van je ratten! Gladde vacht, rustige koppeling. Egelen betekend onrust. Hou uit voorzorg een pollepel bij de hand, klinkt heel raar! Maar als ze elkaar gaan aanvallen en verwonden heb je liever een lepel vast dan dat je met je hand ertussen komt! Op een gegeven moment is het de bedoeling dat ze gaan liggen/slapen, misschien gaan ze zelfs op een hoopje bij elkaar liggen. Wil je het goed in de gaten houden s’nachts, dan kan je de Duna naast je bed wegzetten. Ratten zijn eenmaal nachtdieren en dus s’nachts meer actief. Ook als het overdag goed is gegaan kan het s’nachts anders lopen.
Stap 3
Zodra de ratten op een hoopje samen liggen/slapen, gaan de eerste 24u in. Wanneer je een lastige koppeling of een herkoppeling hebt, neem dan 48u aan. Wanneer er na de 24 (of 48) uur geen strubbelingen zijn kan je een hangmatje ophangen in de duna.
Stap 4
24u later… is alles goed gegaan? Mooi! Dan kan je ze een huisje geven! Zoals een sputnik.
Stap 5
Is dit ook 24u goed gegaan? Wat super! Nu kan je je ratten overzetten naar een kleine traliekooi. Ook deze is dan helemaal leeg, op de bodembedekking na. Strooi ook wat bodembedekking vanuit de duna in de traliekooi, zodat de geur al in de nieuwe kooi zit. Ook daar kan je weer voer doorheen strooien. En natuurlijk waterflesje(s) ophangen.
Stap 6 ( we zijn er bijna! )
Als het 24u later is en de koppeling nog goed is gegaan kan je weer een hangmat in de traliekooi ophangen. En dan weer 24u later een huisje!
Stap 7
Wanneer ook dit 24u lang goed is gegaan kan je de stappen opnieuw doen maar dan in de uiteindelijke kooi. Weer helemaal leeg op de bodembedekking na, beetje bodembedekking van de andere kooi erin strooien met voer. En de waterflesjes.
Stap 8 ( finally! )
Met elke 24u erbij kan je de kooi steeds voller hangen/zetten. Hangmatjes, huisjes, speelgoed etc.
Bij elke stap geldt; Als er onenigheid ontstaat, doe dan 1 of meerdere stappen terug. Spulletjes zoals hangmat of huisje eruit of naar de vorige kooi.
Succes!
Dit is dus ‘de’ stappenplan hoe je je ratten het beste kan koppelen. Heb je er verder nog vragen over, stel ze dan, door middel van een reactie hieronder te zetten.
Deze pagina bevat affiliate links. Lees hier meer over op privacybeleid.