Rattery's Blog

Huisvesting rat

Helaas weten sommige mensen niet wat er nou echt geschikt is voor hun ratten. Daarover heb ik dus nu een pagina gemaakt, qua huisvesting, voor ratten en waar je echt op moet letten. Ook heb ik er tips neer gezet voor warme dagen en een kleine topic over hoe je je rat zindelijk kan maken en los kan laten lopen door middel van een ren.

Veel plezier!


Verkeerde huisvesting

Helaas kopen veel mensen nog te kleine kooien voor hun ratten. Veel dierenwinkels verkopen dus ook nog te kleine kooien, ondanks het vernoemd is naar ´rattenkooi´ wilt het absoluut niet zeggen dat het voor ratten geschikt is. Geld ook voor hamsters.  

De Remy rattenkooi is de meest gekochte rattenkooi, ondanks dat de fabrikant deze naam heeft gegeven aan de kooi wilt het helaas niet zeggen dat deze geschikt is voor de ratten! 

Een Duna of glazen bak wordt helaas ook nog gekocht voor ratten als vaste kooi. Terwijl dat echt geen goeie huisvesting is voor ratten. Ratten hebben een sterke geur en dat moet dus goed geventileerd worden, een traliekooi is dus eigenlijk wel een must. 

Een Duna kan je wel gebruiken als ziekenboeg, voor naar de dierenarts, voor koppelingen of voor bevallingen. Bij bevallingen is het zeker van belang een duna te gebruiken zodat de mama het jong niet door de tralies kan gooien of als ze gaan klimmen dat ze niet kunnen ontsnappen. 

Ook is het belangrijk dat ratten niet in een (te) lege kooi komen te zitten. Ratten houden van klim mogelijkheden en huisjes. Richt de huisvesting daarom zo vol mogelijk in met hangmatten, toiletjes, plateaus, loopwiel en huisjes. Des te voller, des te leuker ze het vinden! Hou er alleen wel rekening mee dat er nog genoeg beweegruimte is.


Aandachtspunten met het kopen van de ideale kooi

 • De minimale afmeting voor een rattenkooi moet 80x50x60 zijn. Hier zouden dan max 3 ratten in gehouden kunnen worden. Hoe meer ratten je dan neemt, hoe groter hij moet zijn. Hoe groter de kooi hoe blijer je ratjes zullen zijn met de ruimte!  Vraag je je af of jouw kooi groot genoeg is? Vul de afmetingen in op kooicalculator en dan krijg je het vanzelf te zien. 
 • Ratten hebben liever tralies die horizontaal zijn. Bij verticale tralies kunnen ze moeilijker klimmen, wat logisch is. Dat maakt het voor oudere ratjes ook alleen maar lastiger. De tralieafstand is het ideaalst met max 1.5cm. Als je grotere afstand hebt en je koopt rittens dan heb je kans dat ze eruit kunnen klimmen.  
 • Het is van belang dat je de kooi elke week verschoond. Een vieze kooi kan ervoor zorgen dat ze verkouden worden en nog erger een longontsteking (dodelijk) Gebruik warm water met het verschonen en een sopje om de ammoniak geur weg te krijgen. Ammoniakdampen zijn schadelijk voor hun luchtwegen, en ook voor die van jou! Een tip om in 1 hoek poep of plas te krijgen is door een Toilet erin te zetten en hun zindelijk te maken. Ratten zijn slimme diertjes en heb je snel zindelijk gemaakt!
 •  Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon, naast de verwarming of in de tocht staat. Ratten hebben gevoelige longetjes.
 • Een Duna hebben is wel een pré. Je kan deze gebruiken met introduceren van andere ratten in de groep of als ziekenboeg. 
 • Gebruik voor de bodem stofvrije bodembedekking, nogmaals, ratjes hebben gevoelige longen! Ikzelf gebruik ecobale, maar je kan ook back2nature of badmatten gebruiken. 
 • Neem altijd minimaal 2 (liever 3) ratjes! Ratten zijn groepsdieren

Zomertips

 • Ovenschaal vullen met water en diepvrieserwten/fruit, laat ze maar lekker vissen! 
 • Koelplaten, bakstenen uit de vriezer, Icepods etc. Zorg er wel voor dat ze er ook vandaan kunnen liggen, te koud is ook niet goed. 
 • Hangmatjes natmaken of gebruik ipv hangmatten sputniks , die zijn van zichzelf al koeler! 
 • Airco, Aircooler of ventilator mag ook zeker! Zorg er alleen voor dat de wind niet direct op de ratten gericht staat, ze hebben namelijk gevoelige longen! Laat het niet aanstaan als je weg bent in verband met brandgevaar
 • Klein zwembadje maken, doe ze nooit zelf in het water, laat hun kiezen! Kan anders voor veel stress zorgen. 
 • Extra fruit en groente (voor vocht) is goed! Houdt alleen wel hun ontlasting in de gaten, teveel is laxerend
 • Doe suikervrije siroop, of theezakje, in het water. Dat geeft smaak en haalt hun over meer te gaan drinken. 
 • Flessen met bevroren water op de kooi leggen, doe er wel een handdoek omheen in verband met de koude druppels die er vanaf kunnen komen. 

Songmics

Mensen vragen wel eens aan mij wat ze kunnen gebruiken als ren, zodat de ratten toch nog uit de kooi kunnen maar liever niet op de meubels. Ik heb daar 1 tip voor; Songmics! 

Het wordt eigenlijk verkocht als schoenenrek maar je kan er makkelijk een ren van maken!


Zindelijk maken

Hier en daar lees ik wel eens dat ratten altijd op 1 plek poepen en/of plassen. Helaas is dat niet zo bij elke rat.

Wil je dat wel?
Dan kan je proberen ze zindelijk te maken door in de kooi een toiletje te plaatsen. Je kunt ze proberen zindelijk te krijgen door regelmatig de poepjes in de toiletjes te leggen, op een gegeven moment hebben ze het in de gaten en zijn ze zindelijk!

Echter plassen ze niet snel in het toilet.
Hoe dan wel? Heel simpel!
Plaats een gladde steen in het toiletje, schijnbaar plassen ratten daar graag overheen. Met zindelijkheid bedoel ik natuurlijk alleen poepen en plassen. Helaas doen ratten ook afscheiding plaatsen, dan laten ze enkele druppels achter op plekken, dat doen ze binnen en buiten de kooi. 


Heb je verder nog vragen over de huisvesting van de rat? Laat gerust een reactie achter of stuur een mail naar isasheavenlyrattery@outlook.com

Deze pagina bevat affiliate links. Lees hier meer over op privacybeleid.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

Geef een reactie