Mijt

Mijt

Mijt… Iedereen kent het wel denk ik en heeft het wel een keer gezien of zelfs meegemaakt. Het kan echt erg uitpakken! En dan is het dus ook heel slim om het snel en goed te behandelen.

Soms zie je aan het uiterlijk niks bij je ratje. Maar merk je wel dat ze meer krabben dan normaal. Dat is 1 van de 1e tekenen dat ze mijt kunnen hebben. Ook kan je wondjes zien, voornamelijk rondom de nek en schouderbladen.

Ik ga jullie vertellen over de soorten mijt, symptomen, behandeling bij je ratje en de omgeving en welke soorten anti mijt producten het meeste gebruikt worden onder de rattery´s en rattenhouders.


LET OP: AFBEELDINGEN KUNNEN SCHOKKEND ZIJN!!

Inhoudsopgave
– Schurftmijt
– Bloedzuigende mijt
– Vachtmijt
– Symptomen
– Behandeling
– Anti mijt producten


Schurftmijt

Schurftmijt is vooral te zien aan de zogenoemde ‘bloemkooloortjes’, dat zijn aangevreten oortjes en er zitten kleine korstjes op.

Ook kunnen er korstjes en knobbeltjes ontstaan op de staart, geslachtsdelen, aan de pootjes en op de neus.

Bij schurftmijt bevinden ze in en onder de huid, deze kan je dus niet zien.

Als je ratje dat heeft dan is de mijt al ver gevorderd. Start dan gelijk de behandeling!

Bloedzuigende mijt

De bloedzuigende mijt bevind zich alleen op de rat als het bloed gaat zuigen. Daarna leeft het in de omgeving van de rat.

Bloedzuigende mijten kunnen echter wel ontstekingen veroorzaken op de huid en een allergische reactie veroorzaken.

Ook kunnen ze bloedarmoede en vruchtbaarheidsproblemen krijgen.

Vachtmijt

Ook vachtmijt is helaas lastig te zien. Deze leven wel op de huid.

Je kan ze soms opmerken door huidschilvers te zien op de haren. En dan vooral in de nek, oren en kop.

Hoe donker de rat, qua kleur, hoe beter je het kan zien.


Symptomen

De meeste mijten zijn niet te zien met het blote oog. Als je ze wel ziet dan zitten ze al vol met bloed en dan is het al vergevorderd.

1 van de belangrijkste symptomen is dus het overmatig krabben van de rat. En bij schurftmijt zie je wondjes op de huid, die helaas snel aangezien worden als krab/bijt wondjes.

Als de mijt al vergevorderd is dan zie je wondjes op de staart en neus en niet te vergeten de bloemkooloortjes!

De enige manier om zeker te weten dat je ratten geen mijt hebben is door ze te behandelen, wat geen schade kan brengen aan je ratten en wat je preventief kan doen.

Echter zal ik preventief niet vaker doen dan elke 6 maanden.

Behandeling

De werkzame stof voor antimijt is Ivermectine en Selamectine.

Je kan pipetjes, waarmee je moet druppelen, en sprays kopen. Natuurlijk heeft iedereen wel 1 die naar hun zin goed werkt. Dat zal je altijd houden.

Echter zijn er een paar die, onder de rattenwereld, veel gebruikt worden.

Je zou er ook mee naar de dierenarts kunnen gaan. Hun geven dan een antimijt middel die ‘Stronghold‘ heet. Werkt schijnbaar heel erg goed, heb je maar een paar ratten en wil je echt 100% zeker een goede antimijt middel? Haal deze!


Anti mijt producten

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van antimijt producten, die je bij vrijwel elke dierenwinkel kan halen.

Beaphar Anti-Parasiet 150 (Knaagdier)

Inhoud:
150µg Ivermectine per pipet
4 pipetjes

Dosering:
Volg de dosering op het doosje


Beaphar Anti-Schurft

Inhoud:
0,02% Ivermectine
75ml

Dosering:
2x sprayen, verdelen over de rat


Anti Luchtpijpmijt
Eigenlijk voor vogels, maar mag ook voor ratten!

Inhoud:
0.12% Ivermectine
10ml

Dosering:
1 druppel per 200 gram rat, afronden naar boven!


Dit was mijn blog over mijt. Ik hoop jou toch wat meer informatie te hebben gegeven. En wees er op tijd bij, doe het elke 6 maanden voor de zekerheid preventief. En ontdek je het, behandel het gelijk!

Heb je nog vragen hierover? Stel ze gerust onder de reacties hieronder.

Wil je op de hoogte blijven over nieuwe blogs?
Schrijf je vrijblijvend in!

Deze pagina bevat affiliate links. Lees hier meer over op privacybeleid.

 • Baarmoederontsteking
  Een vriendin van mij heeft baarmoederontsteking helaas 1x meegemaakt bij een ratje van haar. Ze moest toen met spoed naar de dierenarts om geopereerd te worden. Helaas liep het anders dan gepland en is het beestje overleden. Ze kwam erachter omdat ze bloed vond bij de vagina van haar ratje.. Totaal in paniek natuurlijk! Baarmoederontsteking… Lees verder Baarmoederontsteking
 • Midden oor ontsteking
  Wat is Midden oor ontsteking? (MOO) MOO, oftewel midden oor ontsteking is een ontsteking wat diep in de oren zit, waarbij het hoofdje van de rat scheef kan gaan staan. Waarom een scheef kopje? Dit komt omdat het evenwichtsorgaan van de rat in de binnenoor zit en deze dus wordt aangetast door de ontsteking. In… Lees verder Midden oor ontsteking
 • Mijt
  Mijt… Iedereen kent het wel denk ik en heeft het wel een keer gezien of zelfs meegemaakt. Het kan echt erg uitpakken! En dan is het dus ook heel slim om het snel en goed te behandelen. Soms zie je aan het uiterlijk niks bij je ratje. Maar merk je wel dat ze meer krabben… Lees verder Mijt
 • De poten van de rat
  Iedereen die ratjes heeft kent de poten en de handjes van de rat wel. Ze eten ermee, ze poetsen ermee, ze pakken je vinger ermee vast. Ze doen er van alles mee! Ook hebben ze er nagels aan hangen die soms behoorlijk pijnlijk kunnen zijn met oppakken of met een mijtbehandeling. Dan proberen ze weg… Lees verder De poten van de rat
 • Bumblefoot bij ratten
  Bumblefoot is een zeer pijnlijke aandoening bij ratten en andere kleine (knaag)dieren, zoals muizen, cavia’s en konijnen. Het zijn zweertjes die op de onderkant van de voeten ontstaan. En is besmettelijk (mits het is ontstaan door een bacterie) onder de knaagdieren maar valt niet over te brengen op de mens, maar kan wel fataal zijn… Lees verder Bumblefoot bij ratten

Geef een reactie