Rattery's Blog

Oog kleur van de rat

Zoals jullie weten hebben ratten prachtige kralen oogjes die velen harten doen smelten.
Echter maken ze soms mensen ook bang, als ze rode ogen hebben. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Roodoog ratten zijn net zo lief als zwarte of robijn rood oog ratten!

Maar wist je dat de oogkleur kan variëren in 4 verschillende kleuren?

Namelijk;
Zwart
Robijnrood
Rood
Odd eye

Genetisch is er nog meer mogelijk, maar ik leg voor nu alleen even de basis uit.


Voordat ik begin, wil ik eerst nog een paar weetjes met jullie delen!

Wist je dat?
Bij zwarte ogen de iris en de pupil niet zwart zijn, maar eigenlijk donkerbruin van kleur?

Wist je dat?
Roodogen ‘zekeren’ om meer te kunnen zien?
Zekeren is het in beeld brengen van je zicht.
Ratten met rode ogen gaan dan stilstaan en heen en weer bewegen met hun kop, zo weten en zien ze wat er om hun heen gebeurd.
Echter doen ze dit veel minder wanneer het donker is, dan zien ze beter.


Wist je dat?
Een witte rat met rode ogen niet gelijk Albino is? Dat is een fabeltje.
Een rat is een albino als alles op het lichaam, zoals ogen, huid of vacht, geen pigment en rood oog zijn.
Er bestaan ook gewoon witte ratten met rode ogen terwijl er wel pigment op de huid en vacht is. Het ligt puur aan de genetica.

DierDier

Zwarte ogen

De natuurlijke oogkleur van de rat is zwart en veel kleurslagen hebben dus ook die kleur.

Siamezen en himalayans kunnen zowel rode als zwarte ogen hebben.

Een wilde rat, met een wild uiterlijk/ agouti zal dus zwarte ogen hebben. Ook donkere kleuren zoals blackselfe, zwart berken, zwarte japanner enz, zullen zwarte ogen hebben.

Echter kunnen ze door genetica ook rode ogen krijgen, al komt dat niet vaak tot nooit voor. Uitgezonderd voor de Red eyed devil.


Robijn rode ogen

Robijnrode ogen lijken meestal zwart, maar in het licht (van bijvoorbeeld een cameraflits of een lamp) lichten de ogen duidelijk rood op.

Echter zien hun helaas slechter wanneer het licht is. Dat komt omdat lichtstralen schijnen in hun netvlies omdat hun ogen minder pigment bevatten.

Robijnrode ogen komen vooral voor bij lichtere vachtkleuren zoals Creme, Geel, Champagne, Beige & Argente.
Soms is het moeilijk om dit te zien bij ratten. Bij andere zie je het dan wel weer overduidelijk dat het om robijn kleurig gaat. Eigenlijk is robijn rood een ‘verdunning’ van zwart.
Echter kunnen deze kleuren ook rode ogen hebben of odd eye.

DierDier

Rode ogen

Bij rode ogen kleuren de ogen zoals het woord het zelf zegt: rood. Dit komt omdat er een gebrek is aan pigment (net zoals met Robijnrood) in het oog en je dus eigenlijk rechtstreeks het bloed in de pupil en de iris ziet.

Rood ogen kunnen daardoor dus slechter zien in het licht, net zoals de robijn rode ogen.

Rode ogen komen ook voor bij lichtere kleuren zoals Champagne, Geel en Beige.

Ook Albino, Himalayan en siamees behoren hierbij. Echter kunnen deze kleuren (in theorie ook de albino) ook Robijnrood, zwart of Odd eye krijgen. Het ligt er maar net aan wat er in de lijn voorkomt en wat de ouders dragen.


Odd Eye

Wat is Odd eye?

Odd eye betekend 2 verschillende kleuren ogen. Dat kan variëren tussen rood en robijnrood, zwart en rood en zwart en robijnrood. Een witte/lichte tekening om of vlakbij het oog kan invloed hebben op de kleur van het oog. Witte/lichte tekeningen komen dan vaak voor bij Bontes, Masked, Husky’s en japanners.

Odd eye kunnen ratten mee geboren worden of het kan tot 9 maanden oud nog veranderen.
Echter reageert de ene rat er makkelijker op dan de andere. Vandaar dat het ook van belang is dat goed in de gaten te houden als je iets ziet veranderen bij de ogen van uw rat.
De 1 heeft nergens last van en de ander krijgt door pigment verandering een oogontsteking. Wat makkelijk te verhelpen is door middel van oogdruppels van de dierenarts!

Ook is odd eye vrij zeldzaam, en zal je dus niet snel zien.


Dit zijn dus de 4 mogelijkheden van de oogkleur van de rat. Heb je nog vragen hierover? Stel ze gerust door middel van een reactie hieronder te plaatsen.

DierDier

Deze pagina bevat affiliate links. Lees hier meer over op privacybeleid.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. […] Heb je verder nog vragen over de huisvesting van de rat? Laat gerust een reactie achter of stuur een mail naar isasheavenlyrattery@outlook.com Bekijk ook zeker nog mijn andere pagina’s;– Isa’s Heavenly rattery– Voedingslijst voor de rat– Oogkleur van de rat […]

Geef een reactie